Gresskar er undervurdert

Siden det er høst og snart Halloween har jeg lagd gresskarpuré, som opprinnelig skal brukes til gresskarpai, men kan bli brukt til så mangt! Gresskar er litt undervurdert i Norge, syntes jeg. Det er kanskje mest brukt i Amerika rundt Thanksgiving som de har i november. Matgresskar som butternut squash smaker veldig godt som puré. 

Gresskarpuré

Sett ovnen på 180 grader. Del gresskaret i to og fjern innmaten med frøene. (Spar på frøene så kan du lage snacks av de)

Etter du har gjort det, setter du frem et stekebrett med bakepapir på.

Deretter legger du gresskarene med flaten ned. Sett de inn i ovnen. La de stå i 30 – 40 minutter.

Stikk en kniv i gresskaret for å se om det går rett gjennom, da er det ferdig.

Etter du har tatt ut brettet med gresskarene, lar du de stå og kjøle seg ned.

Nå kan du velge om du vil dra av det ytterste skallet, eller bruke en skje for å få ut gresskarkjøttet.

Når du har fått ut alt bruker du en stavmikser for å få en glatt puré. Spe gjerne på litt vann hvis det trengs.

 

Dette kan du bruke for å lage gresskarpai, gresskarsuppe, pumpkin spice latte og gresskarmuffins. Det er så mangt man kan gjøre med gresskarpuré.

  

 

Frida Vardehaug

#gresskar #høst #halloween #mat #inspirasjon #tips

Jack o’lantern

Jeg har alltid vært veldig glad i Halloween siden jeg var liten. Etterhvert som jeg har blitt eldre har det vært gøy å pynte til Halloween og generelt høsten, med gresskar. Har også lagd en tradisjon med meg selv om å skjære ut gresskar. I år gjorde jeg det med ei venninne hvor vi hadde en koselig høstkveld med utskjæring av gresskar. Vi fant noen fine inspirasjonsbilder, men falt for et motiv av en katt med stjerner.

  

Vi ble veldig fornøyde med resultatet. Nå finner du gresskar i forskjellige størrelser i de fleste matbutikker og blomsterforetninger. 

 

Frida Vardehaug

#halloween #høst #gresskar #inspirasjon #tips #pinterest #lykt #interiør

Eple smuldrepai

Jeg liker veldig godt å lage pai, spesielt dessertpai. Denne gangen prøvde jeg meg på smuldrepai med epler. Eplene fikk jeg fra hagen til mamma og pappa. De er litt sure, men smaker godt når man får rørt i litt sukker. Oppskriften er inspirert fra MatPrat sin oppskrift.  

 

Dette trenger du av ingredienser:

1 kg epler

100 g sukker

2 ts kanel

Smuldre-topping:

110 g hvetemel

100 g smør

50 g havregryn

100 g sukker

2 ts kanel

 

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skrell eplene og fjern kjernehuset, så skjærer du de i terninger. Ha eplebitene i en kjele og tilsett sukker. Fres eplebitene i 5 -6 minutter, til de begynner å bli myke og sukkeret har smeltet helt. Om ønsket kan du strø litt kanel over og røre det inn. Hell eplebitene i en stor paiform, eller en ildfast form.

Smuldre mel og smør sammen med fingrene, og tilsett havregryn og sukker. Bland godt med hendene. Her kan du også strø litt kanel over og rør det inn. Dryss smuldre-toppingen over eplebitene jevnt over.

Plasser formen midt i ovnen og stek paien i 30 – 35 minutter. Til servering passer det med vaniljeis, krem eller vaniljekesam.

Foto: Georg Aamodt   Styling: Frida Vardehaug

 

Dette var en veldig enkel pai å lage, så jeg håper du har lyst til å prøve den ut du også.

 

Frida Vardehaug

#mat #styling #oppskrift #hverdag #høst #foto #inspirasjon #tips